Blauwe teen

Als je een ongelukje hebt gehad met je teen en deze wordt vervolgens helemaal blauw, dan kan het zijn dat je teen gekneusd is. Een blauwe teen kan pijn doen en er kan een zwelling komen. De pijn kan ervoor zorgen dat de zere teen minder beweeglijk wordt. Een kneuzing van de teen wordt ook wel een verstuiking van de teen genoemd.

Oorzaken blauwe teen

Een blauwe teen is vaak het gevolg van een kneuzing. De kneuzing ontstaat uit een acute overbelasting, zoals bijvoorbeeld het klem raken van de teen tussen een deur, een harde klap op de teen, of het flink stoten van de teen. Door die overbelasting kunnen de banden, het kapsel of het kraakbeen van de teen beschadigd raken. Bij het ontstaan van de beschadiging voel je direct een scherpe pijn. Bepaalde sporten brengen een groter risico op het ontstaan van een blauwe teen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan voetbal of een vechtsport. Ook kan een teen kneuzen door een herhaaldelijke overbelasting van de teen, bijvoorbeeld als de teen beperkt is in de beweeglijkheid. Dit kan get geval zijn bij het dragen van te krappe schoenen.

Symptomen blauwe teen

Een blauwe teen gaat meestal gepaard met pijn. De verkleuring is een symptoom dat je teen gekneusd is, daar hoef je niet van te schrikken. Zwelling en stijfheid van de blauwe teen duiden ook op de gevolgen van een kneuzing. In de meeste gevallen kun je nog wel op de teen staan, maar voelt dit erg pijnlijk aan. Door de kneuzing kan er een bloeduitstorting onder de teennagel ontstaan. Dit geeft de nagel een blauwe kleur.

De symptomen van een gekneusde, blauwe teen lijken veel op die van een gebroken teen. Als de blauwe teen in een vreemde stand staat, kan dat een breuk in het bot betekenen. In dat geval is het raadzaam de huisarts te raadplegen of even langs de eerste hulp te gaan. Als de pijn lang en hevig blijft en in het geval van twijfel, is het hoe dan ook altijd beter even langs de huisarts te gaan.

Behandeling blauwe teen

Wanneer je je teen gestoten hebt of je voelt pijn in je teen omdat deze bekneld is geweest, kun je de pijnlijke teen het beste direct koelen met koud water of een koud kompres. Je kunt hiervoor een kant-en-klaar gelkompres gebruiken, een zogenaamde coldpack. Deze zijn in de drogist en apotheek verkrijgbaar. Heb je geen coldpack binnen bereik, dan kun je ook zelf een koud kompres maken door wat ijsblokjes in een plastic (boterham)zakje te doen. Wikkel het zakje om met een theedoek of handdoek. Breng het ijs nooit direct op de teen aan! De huid kan dan bevriezen. De koude van het ijs verdooft als het ware de pijn en heeft tevens een positieve uitwerking op de zwelling. Je kunt het kompres zo’n 10 tot 15 minuten voor het koelen gebruiken. Eventueel kun je deze handeling gedurende 2 tot 3 dagen tot vier keer per dag herhalen.

Eventueel kun je voor de pijn een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol gebruiken. De hersteltijd van een gekneusde teen is afhankelijk van de plek en ernst van de kneuzing. Gemiddeld herstelt de teen zich tussen twee en zes weken. Het zal langer duren voordat een bloeduitstorting onder de nagel verdwijnt. Het kan enkele maanden tot zelfs een jaar duren voordat een hierdoor blauw gekleurde teennagel helemaal uitgegroeid is.

Een blauwe teen heeft de eerste paar dagen rust nodig. Het helpt om de voet met de aangedane teen hoog op een stoel of een kruk te leggen. Wel blijft het belangrijk om de gekneusde teen te blijven bewegen, maar daarbij natuurlijk niet zwaar te belasten. Bij een flinke kneuzing kunnen krukken gebruikt worden, maar bij lichtere kneuzingen is dat niet nodig. Je kunt een blauwe teen eventueel extra bescherming geven met behulp van een teenbeschermer. Het zachte siliconen materiaal van de teenbeschermer zorgt direct al voor verlichting van de druk van de schoen op de teen. Ook voorkom je zo dat de teen verder beschadigd als je nog een keer ergens tegenaan stoot met je aangedane teen.

Gerelateerde producten