Gestoten teen

Je teen stoten doet pijn. Dat komt omdat er veel zenuwuiteinden in onze teen zitten. Als je je teen gestoten hebt, kan er al vrij snel een zwelling of bloeduitstorting ontstaan. Bij een bloeduitstorting zijn de bloedvaatjes gescheurd. Je kunt je teen tijdens het stoten ook gekneusd of gebroken hebben. In plaats van ‘gekneusd’ kun je ook het woord ‘verstuikt’ gebruiken. De symptomen bij een gekneusde of gebroken teen lijken erg op elkaar. Het is dan ook soms lastig om daar het onderscheid in te voelen. Over het algemeen geneest de teen binnen zes weken uit zichzelf, ook als het gebroken is.

Oorzaak gestoten teen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je teen stoten gebeurt meestal in een klein moment van onoplettendheid. Om de kans op blessures van het stoten van je tenen te voorkomen, zou je in huis op schoenen of pantoffels kunnen lopen met een verharde voorkant. Daarmee komt de klap bij het stoten aan een tafelpoot, kast of deur minder hard op je tenen aan en daarmee voorkom je een blessure als je je teen gestoten hebt.

Symptomen gestoten teen

De meeste mensen voelen een hevige pijn als zij hun teen gestoten hebben. Als je je teen gestoten hebt, kan er een kloppend gevoel in de teen ontstaan. Deze verdwijnt echter na een tijdje vanzelf als deze verder geen blessure heeft opgeleverd. Soms kan het gevolg van het stoten echter wat ernstiger zijn en kan er sprake zijn van een breuk of een verrekte pees. Symptomen die kunnen optreden zijn: het tintelen van de teen, stijfheid, zwelling, roodheid en blauwe verkleuring. Een gekneusde teen of kleine breuk geneest meestal uit zichzelf. De behandeling kun je zelf doen en deze bestaat vooral uit koelen en het voldoende rust geven aan de teen. Raadpleeg in ieder geval een arts als de pijn ondraaglijk is/wordt, buitengewoon lang aanhoudt of als de teen in een vreemde hoek gebogen staat. Ook bij twijfel kun je het beste altijd even advies aan de huisarts vragen.

Behandeling gestoten teen

De meeste mensen voelen direct pijn in de teen als zij deze ergens tegenaan gestoten hebben. Wat tegen de pijn en de eventuele zwelling helpt, is het koelen van de teen. Dit kun je het beste doen met een speciale coldpack. Als je deze niet in huis hebt, kun je ervoor in de plaats ook wat ijsklontjes in een plastic boterhamzakje voor gebruiken. Wikkel het koelinstrument eerst een theedoek of T-shirt zodat de huid niet direct in aanraking komt met de kou. Dit zou namelijk bevriezing van de huid kunnen veroorzaken. Bij een bloeduitstorting zorgt de koude ervoor dat de vaatjes zich niet verder verwijden. Koel je teen niet langer dan 15 tot 20 minuten. Als je langer koelt, zal je lichaam proberen de kou te compenseren door extra bloed naar de plek toe te sturen. Dat wil je juist voorkomen. Daarom koel je de plek bij voorkeur niet langer dan 20 minuten. Herhaal het koelen van de teen viermaal daags gedurende twee tot drie dagen. Er wordt weleens geadviseerd de teen onder koud kraanwater te houden. Dit is geen goed advies, want stromend water brengt ook de bloedtoevoer op gang. Je kunt beter kiezen om je teen in een voetenbak met water te houden. Koelen mag in ieder geval nooit pijn doen. Het is overigens niet wetenschappelijk bewezen dat koelen het herstel van je teen verbetert. Het zal echter bij een acute zwelling of verkleuring van de teen geen schade aanbrengen. Het is belangrijk dat het goed voelt. Als de pijn erger wordt, is het verstandig een arts te raadplegen.

Om de gevoelige teen bescherming te geven en om ervoor te zorgen dat je schoen niet te veel drukt op je gestoten teen, kun je eventueel gebruik maken van een teenbeschermer. Een teenbeschermer is gemaakt van zacht siliconenmateriaal en beschermt de teen ook als je op blote voeten loopt.

Bij een gezwollen teen helpt het de voet hoog te houden. Dit bevordert de doorbloeding waardoor de pijn afneemt. Eventueel kan een pijnstiller gebruikt worden.

Een breuk herstelt zich over het algemeen vanzelf. Binnen drie weken is het bot weer aangegroeid. De teen kan nog wel wat langere tijd gevoelig zijn, maar dit gevoel verdwijnt doorgaans na een week of zes.

Gerelateerde producten