Hallux valgus

Hallux valgus is de Latijnse benaming voor een scheefgegroeide grote teen. Het woord hallux is Latijn voor grote teen. Valgus kan vertaald worden als scheef staan. De grote teen staat dus scheef ten opzichte van de andere tenen en wijst naar de richting van de tweede teen. Aan de zijkant van de voet ontstaat een knobbel. Deze knobbel wordt ook wel bunion of knok genoemd.

Oorzaken hallux valgus

Hallux valgus is een veel voorkomende aandoening. Het blijkt dat een op de drie/vier Nederlanders in meer of mindere mate een scheefgroeiende grote teen heeft. Het zijn overigens vooral vrouwen en ouderen die er het meeste last van hebben, maar niet iedereen krijgt er klachten door. Over de oorzaken is nog niet veel bekend. De aandoening kan erfelijk zijn. De klachten ontstaan dan al vaak op jonge leeftijd. Reuma, artrose, zwakte door ouderdom of ontstekingen in de gewrichten kunnen eveneens aanleiding geven tot het scheef groeien van de teen. Te veel beweging of juist te weinig beweging van de gewrichten in de voet kunnen de vorm van de voet veranderen en op den duur een hallux valgus veroorzaken. Het is niet zeker of de aandoening te maken heeft met het dragen van te smalle schoenen.

Symptomen hallux valgus

Kenmerkend voor een hallux valgus is de stand van de grote teen die zich richt naar de tweede teen. Er ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet. Hoe schever de teen, hoe groter de knobbel. Het kan ook voorkomen dat de grote teen de tweede teen zodanig opzij duwt, dat deze over de derde teen gaat liggen. Dit alles kan klachten geven. Schoenen zitten bijvoorbeeld niet lekker meer en de voet gaat pijn doen bij het lopen. Door wrijving kan de knobbel gaan ontsteken. De knobbel wordt rood en zwelt op. Dit gaat gepaard met veel pijn. Die pijn blijft aanhouden, ook in rust.

Bij een hallux valgus staan de gewrichten van de grote teen niet meer recht tegenover elkaar, waardoor de belasting van de gewrichten niet overal even groot meer is. Het kraakbeen wordt dunner waar de druk tussen de gewrichten het hoogst is. Dit leidt tot irritatie van het kapsel rond het gewricht met als gevolg dat het bewegen van het gewricht moeizamer gaat. De voet voelt stijf en pijnlijk aan.

Behandeling hallux valgus

Het scheefgroeien van de grote teen kan heel pijnlijk worden. De pijn kan ervoor zorgen dat je anders loopt dan normaal. Dit ‘anders’ lopen kan leiden tot verdere klachten in het lichaam in de rug en de knieën. Ook kunnen zich loopstoornissen ontwikkelen. Gelukkig kun je er zelf al veel aan doen om de klachten te beperken.

Je kunt met behulp van een speciale hallux valgus teenbeschermer de stand van de teen zachtjes corrigeren en de pijn verlichten. Het zachte materiaal van deze teenbeschermer beschermt de gevoelige knobbel aan de buitenkant van de grote teen tegen wrijving en druk, en is te dragen in elke schoen.

Verdere behandelmogelijkheden hangen af van de oorzaak van de hallux valgus en je persoonlijke situatie. Zo kunnen goede schoenen of aanpassingen van schoenen de klachten verminderen. Bij voetafwijkingen kunnen steunzolen of voetorthesen helpen tegen de pijn. Mogelijk kan fysiotherapie helpen voor meer beweeglijkheid van de teen en om de voetspieren te trainen voor een andere houding en betere afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Vraag de huisarts om advies.

Een hallux valgus kan bij zeer ernstige klachten eventueel ook operatief verholpen worden. Het is echter een behoorlijk intensieve ingreep, waarvan het volledige herstel gemiddeld wel een jaar in beslag neemt. De operatie wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Als er naast de scheefgegroeide teen ook (beginnende) artrose wordt ontdekt, is dat vaak een reden voor een operatie waarbij de stand van de teen zal worden gecorrigeerd. Helaas kunnen na een operatie complicaties optreden en soms komen de klachten opnieuw terug. Laat je voorafgaande aan de operatie dus goed informeren door de uitvoerende arts.

Gerelateerde producten