Blauwe teennagel

Een blauwe teennagel is het gevolg van een opeenhoping van bloed onder de nagel. Hier is meestal een ongelukje aan vooraf gegaan, zoals het flink stoten van de teen. Er verschijnt een blauwe tot zwarte verkleuring onder de nagel. Het betreft dan een bloeduitstorting waar ook de medische term subunguaal hematoom voor wordt gebruikt.

Oorzaken blauwe teennagel

Een blauwe teennagel komt over het algemeen niet ongemerkt. Meestal gaat er pijn aan vooraf, als je met je teen bijvoorbeeld ergens klem tussen bent geraakt, of je hebt je teen heel hard ergens tegenaan gestoten, of er is iets zwaars op gevallen. Een blauwe teennagel kan tevens veroorzaakt worden door het dragen van te nauwe schoenen waarin de nagel van de teen langdurig beklemd zit.

Bij bepaalde sporten ligt het risico op een blauwe teennagel ook wat hoger. Zo is het een verschijnsel waar je vooral als langeafstandloper mee te maken kunt krijgen, omdat er bij het lopen druk staat op het nagelbed (het weefsel onder en achter de nagel, waar de nagel uitgroeit). Ook kan een teen in een schoen van een voetballer opeens bekneld raken als er vanuit een snelle beweging plotseling geremd moet worden, waarbij de teen tegen de voorkant van de schoen schiet.

Symptomen blauwe teennagel

Bij een blauwe teennagel is onder de nagel een blauwe tot zwarte plek zichtbaar. Bij een grote bloeduitstorting kan zelfs het hele gebied onder de nagel verkleuren. Is de bloeduitstorting plotseling ontstaan door een ongeluk (bijvoorbeeld bij het klem raken tussen de deur of het op de teen laten vallen van een zwaar voorwerp), dan kan dat op het moment heel pijnlijk zijn. Het kan ook even duren voordat je pijn gaat voelen. Dat komt omdat de opeenhoping van het bloed steeds harder gaat drukken op het gevoelige nagelbed.

Behandeling blauwe teennagel

Een kleine bloeduitstorting onder de teennagel is niet ernstig en hoeft niet behandeld te worden. Bij een grote bloeduitstorting onder de nagel van een teen is de kans groot dat de nagel los zal laten. Het kan weken tot maanden duren voordat er een nieuwe nagel is aangegroeid.

Grote bloeduitstortingen kunnen erg pijnlijk zijn. De pijn verdwijnt door een gaatje in de nagel te maken, waarmee de druk op de nagel kan afnemen. Je kunt hiervoor de huisarts inschakelen, maar je kunt ook zelf een gaatje in het midden van de bloeduitstorting maken. Dit kun je doen met behulp van een gedesinfecteerde naald of verbogen paperclip. Het uiteinde van de naald of paperclip maak je eerst gloeiend heet in een gasvlam. Daarna druk je de hete punt voorzichtig (dus niet drukken!) op de nagel. Er zal op deze manier een gaatje in de nagel smelten waarmee het bloed een weg naar buiten vindt. Haal dan direct het gloeiende voorwerp weg. Je voelt er namelijk niets van, mits je niet te diep in de nagel gaat. Als je het nagelbed raakt, kan dat heel erg pijnlijk zijn. Het levert geen verdere problemen op, maar het is wel even een hele onaangename ervaring.

Je kunt als sporter een blauwe teennagel voorkomen door het dragen van goede sportschoenen in de juiste maat. Zo zijn er speciale schoenen voor hardlopers, voetballers, bergbeklimmers, enzovoorts. Een zogenaamde teenbeschermer kan ervoor zorgen dat de teen tijdens het sporten bepaalde klappen kan opvangen. Een dergelijke teenbeschermer is gemaakt van zacht siliconen materiaal en kunnen ook bij een blauwe teennagel ervoor zorgen dat je desondanks de klacht toch kunt blijven sporten. Je hebt een speciale teenbeschermer voor de grote teen en een teenbeschermer voor de kleine teen.

Goed passende schoenen zorgen ervoor dat je genoeg ruimte overhoudt voor de beweging van je tenen. Ook helpt het kort houden van nagels om een eventuele blessure te beperken. Lange nagels zullen namelijk sneller tegen de voorkant van een schoen aandrukken en druk uitoefenen op de nagelriem.

Gerelateerde producten