Gekneusde teen

Het kan zomaar gebeuren: bij het sporten blesseer je je teen, of je stoot je teen met een flinke klap tegen een stoeprand die je helaas over het hoofd hebt gezien. Je schrikt en je voelt een hevige pijnscheut in je teen. Je hebt waarschijnlijk je teen gekneusd. Je teen zwelt op en wordt stijf. Je teen kan dik en helemaal blauw worden. Een gekneusde teen noemen we ook wel een verstuikte teen. Ze betekenen beide hetzelfde. Waarschijnlijk heb je bij het ongelukje de banden of een gewricht in je teen beschadigd. Meestal herstelt een gekneusde teen zich vanzelf binnen twee tot zes weken. Dat is afhankelijk van de mate en ernst van de beschadiging in je teen.

Oorzaken gekneusde teen

Een gekneusde teen ontstaat meestal door domme pech. Je kunt je teen gestoten hebben, ergens over gestruikeld zijn, er een harde klap op hebben gekregen, er iets op laten vallen en dergelijke. Andere oorzaken kunnen zijn het overstrekken of dubbelklappen van de teen, of iemand is er per ongeluk op gaan staan. In de sport komt een gekneusde teen ook tamelijk veel voor bij voetballers, dansers of in de vechtsport. Mensen met een verminderde coördinatie kunnen zich sneller verstappen. Herhaaldelijke overbelasting van een teen kan ook leiden tot een kneuzing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dragen van verkeerde (te smalle of te kleine) schoenen.

Bij een gekneusde teen is door de plotselinge overbelasting weefsel in de teen beschadigd. Het kan een beschadiging van het kapsel, de banden of de gewrichten veroorzaakt hebben. Onze tenen hebben elk 3 gewrichten, met uitzondering van de grote teen. Onze grote teen heeft 2 gewrichten. Het kraakbeen tussen de gewrichten zorgt ervoor dat de botjes niet tegen elkaar schuren. Om het teengewricht zit een stevig kapsel en banden die het gewricht stevig maken. De kneuzing treft in de meeste gevallen de grote of de kleine teen.

Symptomen gekneusde teen

Het moment van het kneuzen gaat meestal gepaard met een scherpe pijn in de aangedane teen. De teen kan daarna stijf en broos aanvoelen. Bij een flinke kneuzing kan de teen dik, blauw en warm worden en de pijn kan als een kloppend gevoel ervaren worden. De pijn kan aan de onderkant, bovenkant en zijkant van de teen gevoeld worden. Dit is afhankelijk van de plaats van de beschadiging. Het kan pijnlijk zijn om op de gekneusde teen te staan en ook het lopen op de teen kan de pijn verergeren. Regelmatig zie je bij een gekneusde teen ook een blauwe teennagel ontstaan.

Behandeling gekneusde teen

Het kneuzen van je teen is meestal iets wat je direct door hebt vanwege de pijn die erbij wordt veroorzaakt. Check je teen om in te schatten hoe erg de schade is. Als de teen in een vreemde stand staat, kan het zijn dat hij gebroken is. Laat dit bij voorkeur controleren door een arts.

De pijn en zwelling kun je behandelen met een koud kompres. Je kunt deze zelf maken door een zak met ijsklontjes te vullen. Deze wikkel je eerst in een doek voordat je hem op je blote huid legt. Leg nooit ijs direct op de huid, dit kan ernstige beschadiging van de huid veroorzaken. Laat het kompres maximaal 20 minuten op de gekneusde teen liggen en herhaal dit meerdere keren. Na 24 uur kun je eventueel dezelfde handeling nog eens 2 tot 3 keer herhalen. Blijft de pijn hevig aanwezig? Neem dan alsnog contact op met een arts. Tegen de pijn kun je pijnstiller (paracetamol) nemen.

De eerste dagen kun je de zere teen het best een beetje ontzien. Geef je gekneusde teen de nodige rust. Door hem wat hoger op een stoel of stapel kussens te leggen, kan het hart moeilijker het bloed in je teen pompen. Hierdoor kan de zwelling sneller afnemen. Je kunt de pijn bij het lopen met de gekneusde teen wat verminderen met behulp van een zogenaamde teenbeschermer. Het zachte materiaal van een teenbeschermer helpt ook bij het verminderen van de druk van een sok of schoen.

Gerelateerde producten