Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel (unguis incarantus) kan erg vervelende klachten geven. Zoals de naam van deze aandoening al zegt, betreft het de binnen- of buitenrand van een nagel die in de omliggende huid is gegroeid. Deze klacht komt het meest voor bij de grote teen. Door de druk van de nagel en de beschadiging in de huid raakt de plek van de ingegroeide teennagel geïrriteerd en er kan een ontsteking ontstaan. De huid rond de nagel wordt rood en zwelt op. Door de beschadiging kunnen bacteriën de wond binnendringen en infecteren. Er kan pus uit de wond komen en dit gaat vaak gepaard met hevige pijn aan de teen. Het lichaam reageert op de beschadiging en de infectie met de aanmaak van zogenaamd granulatieweefsel (wild vlees). Een ingegroeide teennagel kan uiteindelijk leiden tot ondraaglijke pijn bij het staan en lopen. Het dragen van gewone schoenen is haast niet meer mogelijk.

Oorzaken ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel kan ontstaan uit verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak ligt in het op de verkeerde manier kort knippen of afscheuren (peuteren) van de teennagel waarbij de huid als het ware de nagel kan overlappen. Daarnaast is een veel voorkomende oorzaak het dragen van te krappe schoenen of schoenen met een slechte afwikkeling. Een ongelukje zoals het stoten van de teen tegen een tafelpoot kan een beschadiging aan de nagel en huid van de teen veroorzaken met het ingroeien van de teennagel tot gevolg. Ook kunnen erfelijke factoren zoals kromme teennagels een oorzaak zijn. Overmatig zweten of schimmelnagels maken de nagels kwetsbaar en kunnen ook een onderliggende oorzaak zijn. Bij jongeren komt deze aandoening relatief vaker voor. Dit zou kunnen komen omdat bij hen de teennagels dunner en dus kwetsbaarder zijn.

Symptomen ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel is niet moeilijk te herkennen. De nagel is aan de binnenzijde of buitenzijde in de huid gegroeid. De huid is daar pijnlijk en kan rood en gezwollen zijn. Er kan pus uit de huid komen en na langere tijd kan er ‘wild vlees’ groeien.

Behandeling ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel kan uit zichzelf genezen of door een (huis)arts worden behandeld.

Ingegroeide teennagel zelf behandelen

Het genezingsproces kun je zelf bevorderen met rust, goede hygiëne en de juiste verzorging. Een bekende behandeling voor een ingegroeide teennagel is het nemen van een warm voetbad met soda. Dit is echter geen goed idee, want het warme water en de soda verergeren de infectie juist. Knip regelmatig de nagels recht af. Doe dit bij voorkeur als je net uit bad of uit de douche komt. Het vocht in de nog natte nagels maakt ze minder kwetsbaar. Draag niet te nauwe schoenen en gun de teennagel rust door zoveel mogelijk gebruik te maken van ruim zittende slippers zodat er zo weinig mogelijk druk wordt uitgeoefend op de teen en teennagel. Met een zogenaamde teenbeschermer kun je de teen nog eens extra beschermen tegen druk en wrijving. De teenbeschermer is gemaakt van siliconen en vormt zo een zachte, dikke beschermlaag rondom de teen.

Behandeling door arts bij ingegroeide teennagel

Een pedicure, podotherapeut of (huis)arts kan bij geringe klachten een watje of gaasje onder de nagel aanbrengen. Hiermee kan de nagelpunt over het nagelbed groeien. Een nagelbeugel kan ervoor zorgen dat de nagel weer recht groeit. De huisarts kan daarnaast ook zilvernitraat gebruiken voor het aanstippen van eventueel aanwezig ‘wild vlees’. Bij ernstige klachten kan de (huis)arts kiezen voor het versmallen van de nagel of het weghalen van (een deel van) de nagel. Deze laatste twee behandelingen worden poliklinisch gedaan onder plaatselijke verdoving.

Gerelateerde producten