Eksteroog op teen

Een eksteroog is een naar binnen groeiend verhard of week eeltknobbeltje dat zich vaak aan de onderkant van de voet of aan de zijkant van de teen bevindt. In het eeltknobbeltje zit een harde kern, een zogenaamde eeltpit. Waarschijnlijk komt daar de naam ‘eksteroog’ vandaan. Tegenwoordig wordt meer het woord likdoorn gebruikt voor deze klacht aan de teen of voet. Met een likdoorn en een eksteroog wordt hetzelfde bedoeld. De medische benaming voor een eksteroog is clavus.

Oorzaken eksteroog op teen

Een eksteroog ontstaat op een plek op de voet of teen waar veel druk op wordt uitgeoefend. De huid maakt hier extra veel cellen aan. Het extra groeien van de huid wordt verhoorning genoemd. Het is een natuurlijk proces om de huid te beschermen. Er ontstaan kleine eeltplekken. Deze zijn pijnloos en onschuldig en hoeven niet behandeld te worden. Wanneer er echter overmatig veel druk of wrijving op een plek plaatsvindt, kan dit leiden tot extra verhoorning. De eeltlaag wordt dikker. Door de druk van buitenaf kan het eelt zich niet verder uitbreiden naar de oppervlakte en wordt het binnen de huid gedrukt. Dit is het begin van het ontstaan van een eksteroog.

Druk of wrijving op de voet of teen wordt vaak veroorzaakt door het dragen van verkeerde schoenen (te krap, te nauw, te hoge hakken). Daarom hebben vrouwen vaker last van eksterogen. Ook ouderen kunnen er meer last van krijgen, omdat de huid op latere leeftijd ouder en dunner wordt. Afwijkingen aan de teen kunnen druk en wrijving door scheefstand teweegbrengen.

Symptomen eksteroog op teen

Een eksteroog heeft aan de buitenzijde meestal een ronde vorm en groeit als een soort puntzakje met de punt in de huid. De kleur van een eksteroog is glasachtig geel. De verharde kern van een eksteroog kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden in de voet of teen en dat kan erg pijnlijk zijn. Eksterogen komen voor onder de bal van een voet, op hamertenen, op de knobbel van een scheefgroeiende grote teen (ook wel hallux valgus genoemd), onder de nagel van een teen of tussen de tenen.

Een eksteroog hoeft niet altijd een harde plek op de voet of teen te zijn. Er zijn ook zogenaamde weke likdoorns. Dat is een eksteroog die zich tussen de tenen bevindt. Ze zijn witachtig van kleur. Hoewel het een zachte likdoornsoort is, kan hij toch heel pijnlijk zijn. Een weke likdoorn wordt meestal veroorzaakt door het dragen van te krappe schoenen of door botvergroeiing van een teen en daarmee onder druk staat van een andere teen.

Naast de gewone en weke likdoorn is er ook de vasculaire likdoorn. Deze lijkt op de gewone soort maar bij deze likdoorn zijn er bloedvaatjes vanuit de lederhuid (de huid direct onder de opperhuid) in de verhoornde plek gegroeid. Je herkent de vasculaire likdoorn aan de donkere puntjes.

Dan is er nog een vierde variant en dat is de zaadlikdoorn. Het is een eksteroog die veel voorkomt bij ouderen of mensen met een slecht gevoede en/of droge huid. Ze komen vooral voor aan de voetzool en de hiel in de vorm van een kleine compacte massa, vergelijkbaar met het uiterlijk van een graankorrel. Een zaadlikdoorn wordt niet veroorzaakt door druk of wrijving en levert over het algemeen ook geen pijn of hinder op.

Behandeling eksteroog op teen

Het behandelen van eksterogen op de voet of tenen begint met een goede voetverzorging, maar eest moet de oorzaak van de druk worden weggenomen. Zolang die druk of wrijving er is, zullen eksterogen nooit volledig verdwijnen. Zorg voor goed passende schoenen.

Om de druk bij een weke likdoorn te ontlasten, kan gebruik gemaakt worden van een zogenaamde teenbeschermer. Met de teenbeschermer breng je een zachte beschermlaag rondom de teen aan. Een teenbeschermer kan ook preventief tegen druk beschermen bij een scheefgegroeide teen. Bij de supermarkt, drogist en apotheek kun je zelfhulpmiddelen halen in de vorm van speciale zalf, tinctuur of likdoornpleisters. Likdoornringetjes of speciale zooltjes kunnen de voet en/of tenen ook ontlasten. Heb je zelf geen idee wat de oorzaak van je voetklachten zou kunnen zijn? Vraag dan advies aan je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een (medisch) pedicure of podotherapeut

Gerelateerde producten