Bloeduitstorting onder de teennagel

Een bloeduitstorting onder de teennagel is een verwonding waarbij er zich bloed onder de nagel verzamelt. Het kan het gevolg zijn van een ongeluk waarbij iets zwaars op de teennagel is gevallen of als de teen klem heeft gezeten. Een constante druk op de nagel kan op den duur ook leiden tot een bloeduitstorting. Je ziet het bijvoorbeeld veel bij sommige sporten, zoals bij het hardlopen van lange afstanden, voetbal of ballet (waarbij de druk ontstaat door het dansen op spitzen). Een bloeduitstorting onder een nagel heeft ook een medische naam, namelijk subunguaal hematoom. Een bloeduitstorting onder de teennagel noemt men ook wel een ‘runners toe’ en dat is Engels voor ‘hardlopers teen’. De bloeduitstorting is te zien als een gekleurde vlek onder de nagel en kan zich uitbreiden onder de gehele nagel. Door de druk van de opeenhoping van bloed onder de nagel kan een hevige pijn ontstaan. Soms moet er een klein gaatje in de nagel gemaakt worden om de druk te verminderen en soms valt de nagel er op den duur vanzelf af.

Oorzaken bloeduitstorting onder de teennagel

Meestal kennen mensen de oorzaken van de bloeduitstorting wel. Er is iets zwaars op de teen gevallen of de teen heeft bijvoorbeeld klem tussen een deur gezeten. Dat voel je wel en dat vergeet je niet snel. De oorzaak van de bloeduitstorting kan echter ook minder opvallend zijn. Zo komt de aandoening veel bij de beoefening van bepaalde sporten voor. Voetballers kunnen het bijvoorbeeld oplopen wanneer zij vanuit een snelle beweging plotseling moeten afremmen en met de voet in de schoen naar voren schieten, waarbij er grote druk op de grote teen komt. Ook kan de constante en langere druk in de schoen bij langeafstandlopers of balletdansers uiteindelijk leiden tot een bloeduitstorting.

Symptomen bloeduitstorting onder de teennagel

De naam bloeduitstorting spreekt eigenlijk al voor zich. Er treedt verkleuring onder de teennagel op. Dit kan een rode, blauwe, paarse tot zelfs zwarte kleur zijn, afhangende van de duur van de verkleuring. Meestal betreft het de nagel van de grote teen. De pijn kan soms na uren pas optreden als de nagel door het opstapelen van het bloed onder druk komt te staan. Maar niet iedereen heeft hier last van. De verkleuring kan meerdere weken tot zelfs wel een jaar zichtbaar zijn. Enkele dagen na de verkleuring kan de nagel los gaan zitten en mogelijk ook helemaal loslaten. In de meeste gevallen groeit er vanzelf wel weer een nieuwe nagel aan.

Behandeling bloeduitstorting onder de teennagel

Een bloeduitstorting onder de teennagel is over het algemeen niet ernstig, maar als er zwelling optreedt met roodheid en/of vochtafscheiding, dan kan dit betekenen dat er een infectie bij is gekomen. Dit kan het beste door een arts beoordeeld worden. Als de druk onder de nagel veel pijn veroorzaakt, kan de huisarts een klein gaatje in de nagel maken waar het bloed door het gaatje weg kan lopen. De druk wordt hierdoor minder en de pijn neemt al snel af. Het maken van het gaatje in de nagel is een kleine ingreep waarbij de arts gebruik maakt van een scalpel, boortje, mesje of electrocauter (een speciaal apparaatje dat gebruikt wordt in de elektrochirurgie). Het nadeel is dat het nagelbed (de huid onder de nagel) bij het doorboren van de nagel geraakt kan worden. Dit levert op zich geen gevaar op, maar kan wel als erg pijnlijk en onaangenaam ervaren worden.

Bloeduitstortingen die niet pijnlijk zijn, hoeven niet behandeld te worden. De verkleuring verdwijnt na enkele weken tot een jaar. Dit is de tijd die de nagel nodig heeft zich te vernieuwen. Eventuele druk op de teennagel kun je voorkomen met het gebruik van een zogenaamde teenbeschermer. Met het zachte siliconenmateriaal van de teenbeschermer bescherm je de gevoelige teennagel dagelijks tegen de druk van een schoen.

Gerelateerde producten